Különleges vadvirág a kertben – fekete zászpa

Azzal keresett meg egy kedves barátom a minap, hogy segítsek meghatározni egy a nyaralójuk szinte érintetlen erdős kertjében nőtt növényt. A képek alapján egyértelműnek tűnt, hogy a zászpáról, méghozzá a fekete zászpáról (Veratrum nigrum) van szó.

Fotó: Slowgarden


Ez az Eurázsiában őshonos erdei évelő növény kb. 1 méter magasra nő. Július-augusztusban hozza különleges, sötétbíbor színű, apró csillag alakú virágait, melyek elágazó füzért alkotnak. Levelei ugyancsak szokatlanok: bő tenyérnyi méretűek, mélyen bordázottak, szinte már tropikus hangulatúak.

Fotó: Slowgarden


Az egész növény erősen mérgező. Közeli rokonát, a még mérgezőbb fehér zászpát (Veratrum album) veratrin nevű, vérnyomáscsökkentő alkaloidája miatt hazánkban is gyűjtötték és termesztették a gyógyszeripar számára. A régi magyar parasztkertekbe is ültették – igaz, inkább a fehér változatot és főként állatgyógyászati célokra. Egyes rossz nyelvek szerint a haragosok arra is használták, hogy ezzel pusztítsák egymás baromfiállományát.


Tudtommal Magyarországon nincs kertészeti termesztésben a fekete zászpa, pedig igazán méltó lenne rá nagyszerű megjelenése és mérsékelt igényei miatt. Külföldön termesztik. Az angliai Beth Chatto Kertészetben kb. 3700 ft-ért adják, de a Wikipedia szerint az USA-ban is nagyon drága és nehezen beszerezhető. Az 1770-es évektől van adat a kertészeti használatára. Azt is tudni lehet, hogy Charles Darwin kertjében is megtalálható volt az 1840-es években.


Lakóhelyem, Budakeszi környékén gyakori. A természetben, nem védett területről gyűjtött néhány magot magunk is elültethetjük, ám ne számítsunk gyors növekedésre, több évbe is beletelik, míg virágot hoz a pompás kis növényke. Modern évelőágyásokban díszfüvek valamint sárga, fehér és halványrózsaszín virágú növények társaságában mutat szépen.

Fotó: https://centerofthewebb.ecrater.com/p/21635558/rare-black-false-hellebore-veratrum#

Fekete zászpa díszíti Piet Oudolf és Henk Gerritsen Planting the natural garden (Természetes kert létesítése) című könyvének új 2019-es kiadását is.

A szerencsésebbeknél magától nő az igazi “natural garden” részeként.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.

4 hozzászólás “Különleges vadvirág a kertben – fekete zászpa” bejegyzéshez

 1. Kedves Slowgarden,

  Engem az amarantra is emlékeztet ez a növény, köszi a cikket.

  Üdv:
  Hudiczius

 2. Kedves Hudiczius!

  Köszönöm a kedves visszajelzést.

  A piros disznóparéj ( Amaranthus hypochondriacus) összetett füzérvirágzata szerintem is emlékeztet a fekete zászpa hasonló virágzatára.

  Ennek ellenére semmilyen rokonságban nem állnak. Ha megnézed, a leveleik nagyon különbözőek.
  Az amaránt valódi kétszikű, és a szegfűvirágúak rendjébe tartozik, míg a zászpa egyszikű és a liliomvirágúak rendjébe sorolják.

  Remélem, segítettem.

  Üdvözlettel: Slowgarden

 3. Kedves Slowgarden!

  Ez egy nagyon kedves szöveg, jó volt olvasni. Remélem, egy sorozat első darabja és sok hasonló követi még.

  1. Kedves Lac!

   Nagyon örülök, hogy örömet szerzett ez az írás Neked. Őszintén szólva a készítése is remek dolog volt.

   Természetesen folytatom a sorozatot. Hetente, kéthetente találsz új írást az oldalon.
   Hamarosan a balatonföldvári védett platánsorral jelentkezem.

   Üdvözlettel: Slowgarden

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük