Média

Első cikkemet a Kertbarát Magazinban természetesen a slow gardeningről, azaz a lassú kertészkedésről írtam. Elvégre a kertészkedés az akár több évtizedes idődimenziókról, a magról vagy palántáról nevelt növényekről, a lassulásról, a finom változások, illatok, színek, textúrák érzékeléséről szól, élvezzük hát minden pillanatát, ne csak a végeredményt!

A Kertbarát Magazin 2021. március-áprilisi számában a kerti fűfelületekről, azaz a pázsit, a gyep és a vadvirágos rét sajátságairól írtam. Természetesen nem a műtrágyázott pázsitra igyekszem rábeszélni az olvasókat, hiszen sokkal természetesebb megoldás a virágzóknak teret engedő gyep és virágos rét!

Cikkem a Kertbarát Magazin 2021. május-júniusi számában a gyomokról és visszaszorításuk természetes módszereiről. A “gyomok” valójában fontos talajvédő funkciót elláta élőlények, így jó, ha más szemmel tekintünk rájuk. Ám mi van, ha mégsem kívánatosak a kertünkben?

A Kertbarát Magazin 2021. július-augusztusi számában a talpfa kertépítészeti használatáról írtam. Nagy kedvencem, a holland Mien Ruys kerttervezőnő használta először a csodás textúrájú bontott vasúti talpfákat a kertjeiben valamikor az ’50- es években. Utóbb azonban rákkeltőnek bizonyult e nagyszerű építőanyag a tartósságát biztosító kátrányos- olajos kezelés miatt, így helyettesítők után kell néznünk.

Cikkem a Kertbarát Magazin 2021. szeptember-októberi számában az ember- és környezetkímélő kertészkedést segítő talajtakarókról. Miért telepítenénk mindenhova pázsitot, amikor csodás talajtakarókat is ültethetünk? Fényképes növénylista és főbb előnyök a cikkben.

A Kertbarát Magazin 2021. november-decemberi számában a lombját vesztett kert legfőbb ékességeiről, az örökzöldekről írtam. Nehéz elképzelni téli kertet nélkülük, túlzásokba azonban ne essünk, kb. 1/3-os arányban ültessük őket, teret adva a nyáron díszlő, rovarok számára is fontos virágos növényeknek.

A Kertbarát Magazin 2022-es első számában a kerti újrahasznosítás lehetőségeit taglaltam. Csak Magyarországon évente mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik, fontos tehát odafigyelni e kérdésre, hiszen – nem túlzás – az anyagok okos visszaforgatása, újrahasznosítása a jövőnk záloga.

A Kertbarát Magazin 2022-es március-áprilisi számában a díszfüvekről írtam. A napjainkban hódító naturalisztikus kertstílus meghatározó elemei, nem véletlen, hogy egy jobb kertészet több tucatnyi fajtát kínál e kecsesen ringó, gazdag fényjátékú növényekből. A cikk segít az eligazodásban.

A Kertbarát Magazin május-júniusi számában egyik kedvencemről, John Brookes tájépítész- kerttervezőről írtam. Nyolcadikos voltam, amikor az első magyarul megjelent kötetét, a Kertek könyvét megkaptam. Azonnal a kedvencem lett, és e rajongás máig tart, mindig tudok tanulni, inspirálódni Tőle.

A Kertbarát Magazin 2022 július-augusztusi számában a budapesti Rózsakert közösségi és pihenőkertet mutattam be az olvasóknak. Úgy gondolom, hogy a kerületi főkertész, Rigó István által tervezett pihenőkert ellenálló növényzetével, árnyas pergoláival és rafinált diagonál térrendezésével a magánkert tulajdonosok számára is számos elleshető ötlettel szolgál.

A Kertbarát Magazin 2022 szeptember-októberi számában cikkemet az öntözésmentes kavicskertjéről elhíresült Beth Chattonak szenteltem. Az Anglia egyik legszárazabb – hazai viszonyokat idéző – vidékén kertészkedő Chatto az ültetés után már egy csepp vizet sem adott a kertnek. Az mégis virul rendíthetetlenül. Mi a titka? Megfelelő növényválasztás és mulcsolás! Részletek a cikkben.

A Kertbarát Magazin idei utolsó számában a kerti szobrokról írtam. Mivel ezek nem alapelemei a kertjeinknek, az elhelyezésükkel, méretezesükkel és a stilusukkal kapcsolatban könnyen lehetnek bizonytalanságaink. A cikkem célja, hogy a kerttulajdonosoknak segítsen eligazodni ezen a nehezebb terepen is.