Mi is az a slow gardening?

Saját névalkotásnak hittem, de kiderült, hogy már valóságos mozgalom a “lassú kertészkedés”…

Az amerikai kertész és rádiós, Felder Rushing használta először a slow gardening fogalmat a slow food mozgalomtól inspirálva. A megközelítés fontos eleme a “jelenlét”, az évszakok és a kert folyamatos változásának átélése, a tudatosság, beleértve a környezettudatosságot is, így végső soron egy stresszmentes, örömteli, környezettudatos kertészkedési formát takar.

Fotó: Slowgarden
A felvétel a Folly Arborétumban készült

Szigorúan vett szabályok nincsenek, de van néhány igen szimpatikus alapvetése, vagy inkább praktikus javaslata az irányzatnak:

  • Légy türelmes, ne akarj azonnali eredményt. A kertészkedés az akár több évtizedes idődimenziókról, a magról vagy apró palántákból nevelt növényekről, a lassulásról és a folyamatos finom változásokról szól. Élvezd magát a folyamatot, ne csak a végeredményt!
  • Felejtsd el, de legalábbis csökkentsd kertedben a víz-, energia- és munkaigényes pázsitot. Helyettesítsd virágos réttel, kaviccsal, talajtakarókkal, beporzókat vonzó évelőkkel, cserjékkel és fákkal. Legyen a kerted változatos, az apró állatoknak menedéket jelentő oázis.
Fotó: Slowgarden
A képen látható korhatag fatönk kis szarvasbogarak (Dorcus parallelipipedus) otthona
  • Helyi, de legalábbis környékbeli termesztőktől igyekezz beszerezni a növényeidet. Kezdetnek elég lehet néhány dézsás növény, vagy aprócska parcella, a kevés sokszor több.
  • Ne törődj a trendekkel, a kertészkedés nem verseny, nem kell legyőznöd senkit, legfőképpen nem kell stresszelned. Próbáld elfogadni, hogy a kertedben néha van egy kis káosz, rendetlenség. Ez így természetes.
  • Komposztálj és hasznosíts újra, amit lehet. Gyűjtsd az esővizet. Ajándékozd el a túlszaporodott növényeidet, oszd meg az ismereteidet.
Fotó: Slowgarden
  • Ha teheted, mellőzd az elektromos berendezéseket, használj seprőt, kézi sövénynyíró ollót és fűnyírót, élvezd a csendet, a lassú, figyelmet igénylő kétkezi munkát a szabadban.

A “slow gardening” végső soron arról szól, hogy élvezzük a kertünket, tanulunk belőle, dolgozunk benne, fogyasztjuk a terményeit és vele együtt “növekszünk” magunk is.

Fotó: Slowgarden

Az elektromos kerti szerszámokkal szembeni averziómmal, fűmentes kertemmel és a kert szemlélését egyfajta meditációként megélő alkatommal nem véletlen találtam rá magam is a Slowgarden fogalomra.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.

2 hozzászólás “Mi is az a slow gardening?” bejegyzéshez

  1. Kedves Slowgarden!

    Olyan természetesnek tűnik, hogy ez a kert, a kertészkedés lényege. Jusson el minél több emberhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük