A balatonföldvári platánsor

Magyarország talán legszebb platánsora a balatonföldvári Kvassay sétányt díszíti.

Fotó: Slowgarden

A csodás balatonfelvidéki panorámájú, közvetlenül a déli parton 1200 méter hosszan futó allét a Balaton és a környék nagy fejlesztési korszakában, a 19. század végén létesítették.

A terület birtokosa, a Széchényi család háziorvosuk, dr. Korányi Frigyes javaslatára alapította az 1896-ban megnyitott fürdőtelepet. Ekkor vált az egykori Földvárpuszta – régi kelta földsánc húzódott itt – mérnöki pontossággal megtervezett modern fürdővároskává, ahol előszeretettel épített villát a korszak elitje. Többek között Bajor Gizi színésznő és Kandó Kálmán mérnök, feltaláló is az egykori villatulajdonosok között volt. Utóbbi egykori villája ma is a part számomra legszebb épülete.

Fotó: Slowgarden


Külön figyelmet érdemel, hogy egykoron fontos szempont volt, hogy a part a platánsor uralta sétány révén megmaradjon közterületnek, így a pompás villák nem közvetlenül a partra, hanem néhány méterrel arrébb, a sétány túloldalára épültek. Mindebben fontos szerepe volt Kvassay Jenő (1850-1919) vízmérnöknek, a balatoni kikötők és Földvár lelkes fejlesztőjének, aki négy évtizeden át volt a magyarországi vízügyek legfőbb irányítója.

Fotó: Régi képeslap


A megyei védelem alatt álló – 2014-ben Somogyország kincse elismerést kapott – bő 120 éves platánsor mára nagyszerűen záró, árnyas alagutat képez a gyöngykavicsos sétány fölött, így a legforróbb déli órákban is kellemesen sétálhatunk a hajókikötő és a strand között húzódó, csodás panorámájú partszakaszon a hámló kérgű, nemes fatörzsoszlopok között.

Fotó: Lac


Az országban számos nagyszerű, védett platánsor található, többek között az Alcsútdobozi Arborétumhoz vezető etyeki úton, a Lupa-szigeten, a Vásárosnaményből Vitka felé vezető úton, valamint Sásdon és Kiskunfélegyházán.

A fasorok jellemző alkotó fája a juharlevelű vagy közönséges platán (Platanus x acerifolia), amely a nyugati platán és a keleti platán feltételezett mesterséges hibridje, azaz ezek keresztezésével jöhetett létre. Az európai kertépítésben külön korszakot neveztek el a platánról, ez a 19. századra tehető, amikor kiemelkedően népszerű volt a kastélykertekben és városi parkokban, fasorokban.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.

2 hozzászólás “A balatonföldvári platánsor” bejegyzéshez

  1. Igen, valóban ilyen a platánsor, igazi kincs. Ott él benne a bő 120 év méltósága, amikor végigsétálunk az árnyas alagúton, a nemes fatörzsoszlopok között. És ott él benne a mai idők lelke is, ha reggel vagy délután ott kocogunk, futunk, vagy kerékpározunk.

    1. Kedves Lac!

      Köszönöm a képet és a visszajelzést.
      Csak egyetérteni tudok.

      Nemes fákban nem szűkölködik a Balaton környéke. E fasor mellett ott van többek közt a Folly Arborétum, ahol leginkább az öreg cédrusok nyűgözik le a látogatót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük