Mit ültessek? – Az őszi kert ékei

Az aranyló őszi fények és a hidegebb idő beköszöntével is számtalan csodás növényben gyönyörködhetünk a kertünkben. Némelyek – mint például a ‘Rozanne’ gólyaorr – kitartóan ontják virágaikat a nyár óta, mások – mint a lenyűgöző japán szellőrózsák – kifejezetten az őszre időzitik a virágpompájukat, amikor kevesebb rivális növénnyel kell megküzdeniük a beporzók kegyeiért. Az élelmes csodatölcsérek biztosra mennek, és csak e virágszegényebb időszakban, ráadásul az esti órákban bontják ki illatos tölcsérvirágaikat a különleges éjszakai lepkék, a kolibrikhez hasonló életet élő szenderek örömére.

De lássuk e növényeket és társaikat sorjában:

Japán szellőrózsa (Anemone japonica)

Fotó: Slowgarden
Anemone hupehensis

A valójában Kínából származó – ám Európába Japánon keresztül érkezett – hosszúszárú, kecses japán szellőrózsák számomra az ősz legszebb dísznövényei. A tövüknél bokrosodó növények fajtától függően 0,7-1,5 m magas szárakon hordozzák kecses sárga porzós fehér vagy rózsaszín virágkelyheiket. Árnyas helyet, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, laza talajt szeretnek. Nagy kedvencem a sötétzöld lombú, hófehér virágú ‘Honorine Jobert’, de lenyűgözőek a rózsaszín fajták is.


‘Rozanne’ gólyaorr (Geranium ‘Rozanne’)

Fotó: Slowgarden
Geranium ‘Rozanne’

A másik nagy kedvenc. Májustól késő őszig megállíthatatlanul virágzik ez a szárazságtűrű és a talaj iránt sem igényes, kékeslila virágú pompás kis gólyaorr fajta. Mintegy 30 cm magasra nő, ugyanakkor rövid idő alatt 1- 1,5 méteres kiterjedést ér el talajon kúszó száraival. Remek ágyásszegély vagy kitöltőnövény lehet évelőágyásban.


Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Fotó: Slowgarden
Mirabilis jalapa

A trópusi Dél-Amerikából érkezett ez a nálunk egynyáriként nevelt, bokros növekedésű, 50-80 cm magas remek illatos őszi szépség. Igazán költséghatékony: a szomszédtól kapott néhány palánta segítségével 1-2 év alatt buja őszi kertet varázsolhatunk, mivel gömbölyded fekete magjaival szinte már invazívan szaporodik. Sötétzöld lándzsás levelei fölött augusztustól hozott virágai fehérek, sárgák vagy rózsaszínek, és akár egyetlen növényen is keveredhetnek a színek. Kedveli a félárnyékos, nyirkos helyeket, de kevésbé jó körülmények között, tűző napon is szépen díszít. Kedvencem ebből is a hófehér. Jól mutat ház- és kerítésfalak előtt, alacsony időszakos sövényként vagy nagyobb foltokban kavicskertekben.


Hortenzia (Hydrangea)

Fotó: Slowgarden
Hydrangea macrophylla

Hervadásukban is lenyűgözőek a nyáron pompázó, távolkeleti valamint észak-amerikai származású elegáns hortenziafajták. Nem csak ágyásba, de nagyobb edénybe is ajánlom ültetni őket. A bugás hortenziák (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenziák (Hydrangea quercifolia) a napsütéses helyet és a szárazabb talajokat is jól bírják. A cserjés hortenziák (Hydrangea arborescens) – mint a méltán népszerű ‘Annabelle’ – és a kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) ellenben inkább félárnyék-, árnyékkedvelők, jóllehet az ‘Annabelle’ a napos fekvést is jól tolerálja megfelelő öntözés mellett. Általában a savanyú kémhatású talajokat kedvelik. Csodásan mutatnak az egykori kastélykertek árnyas ligeteiben tömegesen ültetve. Ezen kívül szoliterként vagy dús sövényként díszítenek szépen.


Díszfüvek

Fotó: Slowgarden
Pennisetum alopecuroides
Fotó: Slowgarden
Stipa tenuissima
Fotó: Slowgarden
Imperata cylindrica ‘Rubra’


Ősszel mutatják meg igazi pompájukat a tavasszal még gyakran csak visszavágott “csutkaként” szerénykedő díszfüvek. Ekkor hozza kalászát többek között a hatalmas félgömbbé növekvő évelő lámpatisztítófű (Pennisetum alopecuroides), a nagyméretű, igénytelen japán díszfű (Miscanthus sinensis), illetve már nyáron virágozni kezd nagy kedvencem, a selymesen puha mexikói árvalányhaj (Stipa vagy újabb nevén Nassella tenuissima). Kalászt ugyan nem hoz, de újabban rendkívül népszerű a mereven felálló szárú, alacsonyabb – 40-50 cm-es – vörös alangfű (Imperata cylindrica ‘Rubra’ más néven ‘Red Baron’). Utóbbi tarackoló ősei veszélyes gyomnövények Délkelet-Ázsiában és Afrika trópusi részein. Ez a pompás vörös fűféle azonban mérsékeltebben terjed, szereti a napfényes fekvést és a rendszeres locsolást, ugyanakkor az időszakos szárazságot is jól tolerálja. Remekül mutat évelőágyásokban és a többi díszfűhöz hasonlóan modern kertekben.


Törpe őszirózsa (Aster dumosus)

Fotó: Slowgarden
Aster dumosus


Újabban nagyon népszerűek a kisebb kompakt gömböket alkotó, kb. 30 cm magas fajták. Szereti a napfényes helyet, és szeptember-októberben hozza kékes, rózsaszín vagy bordó virágait. Ágyások előterébe, de akár formális kertekbe is ültethető kompakt alakjának köszönhetően.


Évelő díszgyetya (Gaura lindheimeri)

Fotó: Slowgarden
Gaura lindheimeri


Még javában virágzik az egész nyarat végig díszítő fehér vagy rózsaszín virágú díszgyertya. Légiesen kecses, a legkisebb szellőre finoman hintázó laza bokrai 70-90 cm magasak és közel ilyen szélesek. Kedveli a napos fekvést és a laza talajt, és remekül bírja a szárazságot – nem véletlenül egyre népszerűbb a természetes hatású évelőágyásokban. Némely fajtája kissé fagyérzékeny.


A fenti növények csak kiragadott példák az őszi látványosságot nyújtó növények sorából. Érdemes élni velük, hiszen a pihenőidő előtti utolsó felragyogást – a látványos lombszíneződés mellett – e növényeink biztosítják a kertben.

Fotó: Slowgarden
Rudbeckia

Arról se felejtkezzünk meg, hogy a tél folyamán az elszáradt virágfejek, virágfüzérek is különlegesen szép látványt nyújthatnak, így a természetes kertekben mindenképp hagyjuk meg az arra érdemeseket szemünk, illetve az eleséget kereső madarak örömére.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.

2 hozzászólás “Mit ültessek? – Az őszi kert ékei” bejegyzéshez

  1. Kedves Slowgarden! A díszfüvek nekem is nagy kedvenceimmé váltak. Szépségük számomra egyszerűségükben rejlik, és a slowgardeninghez jó értelemben vett igénytelenségük miatt ideális választás.

    1. Kedves Kriszta!

      Örülök a díszfüvek iránti lelkesedésednek, tényleg hálás kerti teremtmények. Egyszerűségükben nagyszerűek. És talán sosem voltak olyan népszerűek, mint manapság.

      És itt megint csak előkerül a kortár tervezők egyik legnagyobbika, Piet Oudolf 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.