Sinka Erika lenyűgöző budapesti kertje

Erikáé Magyarország egyik legszebb – ráadásul látogatható – magánkertje. Nem véletlenül lett 2018-ban a BBC Kertvilág magazin “Év kertje” versenyének győztese díszkert kategóriában. Közgazdász tulajdonosa maga tervezte és ültette kifinomult stílusérzékkel, angolos eleganciával az 1300 nm-es, ötszögletű saroktelken. A kert lenyűgöző látványt nyújt, és rengeteg ötletet, ihletet meríthetünk belőle.

Fotó: Zöld pagony

A kertlátogatás során már az előkert ámulatba ejti a gyülekező társaságot. A makulátlan pázsit – képtelen vagyok nem megsimítani – és a lágyan ívelő alacsony sövény amerikai filmek elegáns kertvárosainak hangulatát idézi. Jóllehet a budapesti Rákoskeresztúron, egy közel húsz éve parcellázott egykori legelő területén járunk, és egy prózai Lukoil kút szomszédságában gyönyörködünk a látványban.

Hívogatóan árnyas fedett bejáraton lépünk a kertbe. Múlhatatlan báját jelzi, hogy a háziasszony még akkor is szeret átsétálni a kiskapun, ha kocsival érkezik otthonába. Bólogatunk, megértjük, így teljes a hazaérkezés élménye.

Fotó: Zöld pagony

A terméskő utacska pompás előkertbe vezet. A hatalmas nyír- és juharfa által árnyékolt szegletben méretes terméskő csobogó fogad. Hátterében japán juharok, előterében árnyékliliomok, páfrányok, tűzesők és apró kapotnyakok díszlenek.

Fotó: Zöld pagony

Mindez azonban – az oldalkertekkel együtt – csupán gazdag ízelítő, előszó a hatalmas hátsó kertrész gazdagon hullámzó angolos évelő virág- valamint pázsitszőnyegeihez, természetesen öntisztuló kerti tavához, fából ácsolt pihenőhelyéhez, a ház szárnyainak ölelésében elterülő tágas, virágokkal dúsan megrakott teraszához és a tó ásásakor kitermelt földből emelt lankás dombocskához, melyet kis nyírfaliget koronáz.

Fotó: Zöld pagony
Fotó: Zöld pagony
Fotó: Zöld pagony

A lágyszárúak tekintetében Erika egyértelműen az évelőket preferálja, ezekből komponálja a szín- és formakontrasztokra vagy éppen harmóniára épülő remek kiültetéséit.

Fotó: Zöld pagony

Ugyanakkor elnéző a spontán jövevényekkel, nála az elegáns struccpáfrányok és íriszek mellett kecses dísznövénnyé válik a mezei zsurló vagy a nehézszagú gólyaorr is.

Szívesen ülteti növényeit patinás cserépedényekbe, így változatos, könnyen variálható cserépkertet hozott létre az ágyás szegélyeken és a teraszon. Az eredmény bőven kárpótolja őt az edények téli fagymentesítésekor végzett fáradságos munkáért.

Fotó: Zöld pagony

Erika a növények mellett a kertben életteret tálaló apró lényeknek is nagy barátja. Fészekodú, madáretető, bogárház, háborítatlan, tehát soha le nem eresztett kerti tó és sok helyütt meghagyott avar és farakás szolgálja a kert apró vendégeinek kényelmét.

Fotó: Zöld pagony

A funkcionális zónákat Erika ügyesen elrejtette, illetve integrálta a kertbe. Talajszintbe süllyesztett vízvételi helyet és formás terméskő építménybe ágyazott kerti csapokat alakított ki, az óraszekrényeket kisebb tárolóba rejtette, a komposztálót pedig a dombocska mögött helyezte el, jóllehet az 1300 nm-es kert komposztálási feladatait részben külső helyszínen oldja meg.

Fotó: Zöld pagony
Fotó: Zöld pagony
Fotó: Zöld pagony

A kertet örökzöld tuják és lombhullató fák, valamint megszámlálhatatlan cserje – kedvenceim a hatalmas, hortenziára emlékeztető virágú redős levelű bangiták – függönye szegélyezi és óvja a betekintéstől, egyúttal pompás hátteret adva az évelőcsoportoknak.

Fotó: Zöld pagony

Az Erika által készített alaprajzon jól látható a kert sajátos alakja, az egymásba kapcsolódó változatos kerti terek láncolata.

Fotó: Zöld pagony/ Édenpont

A terméskőből emelt és néhol vadszőlővel, kúszó hortenziával befuttatott házzal tökéletes összhangban él a kert. Bazalt, terméskő, pázsit és kéregháncs utak kígyóznak a dús vegetáció között. A finoman tagolt, osztott terek miatt valósággal kitágul, kiöblösödik a tér, és minden kanyar újabb csodát ígér.

Sinka Erika kertjét a Zöld pagony szóra keresve találjátok meg a facebookon, a fotók is innen származnak. Az élménybeszámoló eredeti változata a kertlátogatást szervező Édenpont oldalán jelent meg.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.