A csodálatos téli jázmin

Ezt a Kínából származó, kecses ágrendszerű cserjét sokáig nem értékeltem kellően. Elsősorban azért, mert leginkább soványka felfelé futtatott vagy kesze-kusza növekedésű elomló bokrocskáival találkoztam. Hajlamos voltam azt gondolni, hogy csak rendkívül korai – már február végén megjelenő – napsárga virágdísze miatt ültetjük, és ezért elnézzük a furcsa, sokszor borzas habitusát.

Nos, ez a pompás, keleti tájolású támfal-kerítésről leomló napsárga zuhatag teljesen megváltoztatta a téli jázminról (Jasminum nudiflorum) alkotott véleményemet. Rájöttem, ez a számára leginkább ideális ültetési mód!

Fotó: Slowgarden

A rendszeres “trimmelést”, visszavágást kapó dús állomány legalább 2,5 méter magasról csüng alá, a növény jólfésült és elegáns, nyoma sincs a kuszaságnak, amit a könnyen legyökerező ágacskák okoznak. Egyszóval tökéletes!

Mit is kell tudnunk a téli jázminról?

  • Betegségeknek ellenálló, igénytelen, meglehetősen szárazságtűrő cserje, amely gyengébb, jó vízáteresztő talajokban is jól érzi magát.
  • Napon és félárnyékban is szépen díszít – az északi támfalak beültetésére azonban lehetőleg ne ezt a növényt válasszuk.
  • Különös értéke, hogy az egyik legkorábban virágzó díszcserje, február-márciusban, még lombfakadás előtt megjelennek ragyogó sárga öt- vagy hatszirmú virágai.
  • Kecses, négyszögletes vesszők alkotta, szinte elágazás nélküli lehajló ágrendszere télen-nyáron zöld, így apró levelei lombhullása ellenére “örökzöldnek” érzékeljük.
Fotó: Slowgarden
  • Rendkívül könnyen szaporítható, mivel vesszői a talajhoz érve maguktól is legyökeresednek. Ezért bátran dugványozhatjuk félárnyékos helyen – rendszeresen locsolva néhány hét után meggyökeresednek a kis vesszők. ( Vigyázat, pont ez a legyökerezés teheti kuszává a cserjefoltokban! Persze a kuszaság akár a koncepció tudatos része is lehet, mondjuk szabályos egyenesek mellé kontrasztnak.)
  • A leomló növényzuhataghoz 50-80 cm-ként ültessük el a töveket.
  • Elvirágzás után, még tavasszal érdemes visszavágni, mivel az őszi metszés a következő évi virágzás rovására mehet, a készülődő virágrügyek eltávolítása miatt.

Jusson hát eszünkbe ez a remek észak-kínai jövevény, valahányszor egy támfal növényesítése előtt állunk!

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.