Gyomok II. – Természetes módszerek a gyomok visszaszorítására

A gyomok visszaszorításához, illetve a gyommentesítéshez használható természetes módszereket veszem sorra ezúttal.

Preventív megoldások: A talaj takarása növényfajtától függően ásványi vagy szerves mulccsal rendkívül hasznos eszköz a nem kívánt növények távoltartására, kiszorítására.

Fotó: Slowgarden

A fák és cserjék alatt, valamint árnyéki évelőágyásokban jól használható a kéregmulcs, vagy a saját kertünkben kitermelt gallyak aprítéka. A klasszikus napos évelőágyásokban a kéregmulcs helyett levágott és felaprított növényi szárak használata javasolt, mivel a kéreg a lebomlása során sok nitrogént vonna el az évelőktől. Szárazságtűrő és sziklakerti évelők esetében ásványi mulcsot – azaz murvát, kavicsot – használjunk 3-5 centiméteres rétegben. És persze a nagy könyvben írtaktól lazán eltérhetünk…

Még jobb megoldás lehet talajtakaró növények, illetve a talajt fedő zárt növényállomány létrehozása. Eleinte szükséges a gyomlálás, de ha zár a növényzet – 1-3 év alatt -, már alig akad tennivaló.

Fotó: Slowgarden

A talajtakaró növények széles választéka áll rendelkezésünkre napos, száraz és árnyékos helyre egyaránt. (A témában hamarosan külön bejegyzéssel jelentkezem. )

Mechanikai növényvédelem: A fiatal gyomnövényeket eső után könnyen kigyomlálhatjuk, ugyancsak hasznos lehet a gyomkiszúró vagy egy erre rendszeresített kés. Egyéves növények esetén egyszerű levágással is sokat tehetünk a nem kívánatos növények magvainak terjedése ellen, az egyéveseket ezzel gyakorlatilag ki is iktatjuk. Ezzel a levágással egyúttal a talajban hagyjuk a gyökeret, ami utóbb a talajt gazdagítja, lazítja. A kihúzott, levágott növényi részeket komposztáljuk vagy közvetlenül, kissé aprítva a növények tövéhez helyezzük mulcsnak.

Fotó: Slowgarden

Ugyanakkor az ásással, kapálással – általában a talaj gyommentesítési célú bolygatásával – legyünk óvatosak, hiszen az a leghívogatóbb terep a gyomok számára, így végső soron kontraproduktív.

Fizikai növényvédelem: A térkövezett felületek réseiben kihúzhatatlanul megtapadt egy-egy gyomnövény esetén konyhai perzselőt is alkalamazhatunk. Brutálisan hangzik, de barátságosabb, mint bármilyen vegyszer. 2020-ban Budapest közterületein is elkezdtek kísérletezni a forró habos hőkezeléses gyommentesítéssel a macskakövek réseiben – éppen az idáig alkalmazott glifozát kiváltása céljából. ( A glifozátról bővebben az előző blogbejegyzésemben írtam. Egy meglehetőse vitatott, általánosan használt totális hatású gyomirtószer, amit szerintem jobb mellőzni a kertjeinkben.)

Kiskerti viszonyok között ugyancsak gyommentesíthetünk a kartonpapíros takarás módszerével. Ez gyakorlatilag a totális gyomirtás környezetbarát alternatívája, és alacsony vagy alacsonyra vágott növények esetében alkalmazhatjuk. Egyszerűen vizes kartonpapírt helyezünk a megtisztítani kívánt földterületre. A papírt kövekkel, téglával rögzítjük, alatta – fény híján – a növények pár hét alatt elpusztulnak.

A hozzászólások megtekintéséhez és írásához az adott blogbejegyzés címére kell kattintani.