A 700 éves szőkedencsi hárs – Magyarország legöregebb hársfája

A Kis-Balatonnál található aprócska település, Szőkedencs temetője ad otthont Magyarország legidősebb és leghatalmasabb hársfájának.

Fotó: Slowgarden

A többtörzsű kislevelű hárs (Tillia cordata) törzskörmérete meghaladja a 10 métert. A famatuzsálem korát 700 évre becsülik, és ha hinni lehet a becslésnek, akkor valamikor Károly Róbert uralkodása idején indult növekedésnek. De mivel alakja azt sejteti, hogy egy valamikori anyanövény sarja, így még korábban ereszthetett gyökeret.

Fotó: Slowgarden

“Az öreg hársak mesefák: koboldok, varázsbaglyok tanyái. Csavar, göcsört, odú, legyökerező oldalág járul hozzá változatosságukhoz. A hársakat mindenki kedveli, arányaik, romantikus és kissé arisztokratikus hangulatuk közel áll szívünkhöz. Egy virágzó hársfa pazar illatot áraszt, gazdag rovarvilág zsong ilyenkor rajta.
Temetők, templomkertek, kastélyparkok, kúriaudvarok kedvelt fája, de néhány szép példányuk emberi lakhelytől távoli, erdei előfordulással lep meg bennünket.

A 7-es útról a faluval átellenes oldalon messziről meglátjuk az enyhén kiemelkedő temetőt. A hatalmas hárs uralja a temetődombot. Dacol az akadálytalanul söprő szelekkel, a hirtelen jövő, villámos balatoni zivatarokkal. A sírok tiszteletteljesen körülveszik, de nem tolakszanak alája. Ez a környék a hársfáé, a sírok másodlagosak. Tövénél kettéválik, odvas, de meglepően egészséges. A két törzs együtt mérve 1105 cm körméretű. Földig lombos, életerős fa. “

(Pósfai György: Magyarország legöregebb fái – Dendrománia, Alexandra Kiadó, 2005.)

A fát 2010 óta hatalmas gerendák támasztják, a közelmúltben megújított támaszték azonban eltörpül a fa méretei mellett. Egy kötél is leereszkedik a fáról, ami talán a faápolók munkáját segíti.

Fotó: Slowgarden

A famatuzsálem meglátogatását érdemes hozzákapcsolni egy balatoni kiránduláshoz vagy éppen a szomszédos Kápolnapusztai Bivalyrezervátum felkereséséhez. Nem fogunk csalódni. Különös élmény találkozni ezzel a fenséges, halhatatlannak tűnő növénnyel – éppen egy temetőben.

(A nyitott temetőkapun keresztül közelíthető meg.)